Ad, uw persoonlijke thuismanager

Een dag met Ad verhuizen
Vandaag heb ik een kleine verhuizing. De dochter van een klant van mij heeft eindelijk een kamer kunnen bemachtigen in Amsterdam, de stad waar ze studeert en vandaag gaat ze met alle spulletjes over. Ik heb vroeg op de dag afgesproken ( mijn ervaring is dat het altijd meer tijd kost en vooral omdat er altijd nog wel eens iemand langs komt om afscheid te nemen ). We beginnen met een lekkere mok koffie en bespreken de grote lijnen hoe we het gaan doen ( met de nadruk op we, want ik werk graag samen met degene die verhuisd ). Ik start met het demonteren van het bed terwijl zij haar kleding uit de kast haalt. Daarna demonteer ik de kast, verzamel alle onderdelen en doe ze in het “heilige doosje”. Ik werk altijd met een “heilig doosje”, het belangrijkste wat die dag nodig is wordt daarin gedaan en bij de hand gehouden. Na een inschatting van de zaken die mee moeten, deel ik de auto in. De buurvrouw komt informeren hoe het ervoor staat en we doen dat met een kop  koffie. Ik heb wat lekkers voor bij de koffie meegenomen, het is per slot een bijzondere dag. Nu is het bankje aan de beurt en met vereende krachten brengen we die naar de auto. Inmiddels zijn ook alle kleren in dozen gepakt, evenals de losse spulletjes die mee gaan. Ik haal nog het bedlampje en een tweetal planken van de muur. Het past net allemaal in de auto. De planten en wat kleine losse dingen gaan in de auto van de dochter. In Amsterdam aangekomen bekijk ik hoe we het een en ander het beste kunnen aanpakken. Het was van te voren bekend dat een wand geverfd moest worden dus daar beginnen we mee. Maar eerst monteer ik de planken aan die muur en bepalen we waar nog een wandversiering komt, wat ik daarna weer verwijder zodat het verven snel en makkelijk gaat. De kamer is ruim genoeg om alles er alvast in te zetten en met hulp van een paar huisgenoten ( ik hoef alleen maar te helpen met het bankje ) is mijn auto binnen no time leeg. Terwijl de dochter de wand gaat verven zet ik het bed en de kast weer in elkaar. Tussendoor wordt er nog een bouwpakket voor een werktafel bezorgt. Na montage van de werktafel staan alle grote dingen op hun plaats. Laat in de middag komt haar moeder aan met de gordijnen die ik gelijk ophang. Er is hard gewerkt, we hebben wel trek gekregen en bestellen het ideale verhuisdiner ( pizza ). De lamp van het gezamenlijk toilet blijkt defect maar is snel gerepareerd, de wand is inmiddels droog genoeg zodat de planken weer kunnen worden bevestigd en na nog wat kleine klusjes is het klaar. Het is allemaal soepel gegaan en we gaan nog even zitten met een kop thee om een en ander na te bespreken. Er blijkt nog een fauteuil bij haar opa te staan die zij mag hebben. Ik spreek af dat ik die bij gelegenheid ophaal en bezorg. Na het opvouwen van de verhuisdekens rij ik terug naar huis.
Lees meer >>
Een dag van Ad allround
Vandaag ben ik gevraagd bij een jong gezin met twee kinderen. Ik heb afgesproken rond 09.00 uur zodat ze in alle rust kunnen ontbijten en de ouders de kinderen naar school kunnen brengen. Het jongste kind is uit haar bedje gegroeid dus ik start met het demonteren van dat bed en het monteren en plaatsen van het nieuwe bed. Er is ook een andere lamp gekocht dus hierna hang ik deze op. Ik vraag waar ik de stofzuiger kan vinden want ik wil geen vuil achterlaten. De schuurdeur klemt plotseling behoorlijk dus is mij gevraagd dat eerst te doen. Het blijkt nog heel wat werk, want ook het slot moet verzet worden om voldoende van de deur te kunnen afhalen. Tijdens de koffie bespreken we de andere werkzaamheden welke ik al van te voren wist. Ik start boven en werk zo alles af naar beneden. Allereerst vul ik de ketel van de centrale verwarming bij en zet de lamp weer vast op de vliering die was los gestoten. Ik zet een stuk losgeraakt tapijt vast van de trap naar de zolder en zie dat de leuning los zit. Hoewel het niet op mijn “werklijstje” staat zet ik hem vast. Een leuning moet per slot goed vastzitten. Het slot van de badkamerdeur is ter ziele, een geheel nieuwe was de beste oplossing en als ik die heb geplaatst stel ik de deurtjes af van het badkamermeubel. Tijdens de lunch wil de jongste per se naast mij zitten. Momenteel ben ik zijn grootste vriend omdat ik het nieuwe bed heb neergezet. Omdat hij deze middag thuis blijft wordt het nu oppassen waar ik mijn gereedschap laat. Na de lunch begin ik met het vernieuwen van de kitrand van de douchecabine. Een mooie friswitte afdichting is het resultaat. Hierna loop ik alle kamers na op losse afdekplintjes. Inmiddels is oma gearriveerd. Zij heeft de oudste uit school gehaald en we drinken een kop thee met elkaar. Zij vraagt of ik bij haar zou willen komen kijken naar de lamp boven de eetkamertafel, die doet zo “raar”. Ik beloof haar straks nog even langs te komen en na de thee begin ik met het smeren van het slot van de voordeur, waarna ik een nieuwe overgangsplint monteer tussen de gang en de woonkamer. Voordat ik de tuin in ga voor wat snoeiwerk aan twee struiken, bind ik eerst nog verschillende draden bij elkaar van de geluidsinstallatie. De oudste “helpt” mij bij het snoeiwerk. Het afval doe ik in drie grote zakken en neem ik mee om af te voeren. De werkzaamheden voor vandaag zitten erop hoewel er bij de klant nog iets te binnen is geschoten en of ik dat nog even wil doen; De lade van de oude linnenkast wil niet meer dicht. Er is iets achter gevallen dus het is eenvoudig opgelost. Na afscheid te hebben genomen ga ik nog even langs bij oma. Er blijkt een led lamp te zijn gebruikt waar de dimmer niet op is aangepast. Met een klassiek gloeilamp doet hij het weer perfect. Inmiddels is het 18.00 uur. Mooie tijd, vind ik niet de hond in de pot. 
Lees meer >>
Een dag van Ad als butler
Vandaag ben ik als butler gevraagd bij een klant die een zeer respectabele leeftijd heeft bereikt. Hij wil het in de middag thuis vieren met een borrel en een hapje om daarna met het gezelschap naar het restaurant om de hoek te gaan voor het diner. In de ochtend heb ik het een en ander bij verschillende bedrijven opgehaald, heb mijn jacket meegenomen en ben naar de klant getogen. Rond 14.00 uur ben ik er, trek mijn schort aan en ga wat ruimte maken in huis en vervolgens de glazen, de drank en de hapjes klaar zetten in de keuken, wat mijn domein voor vanmiddag is. Onderhand zet ik een kopje koffie voor de jarige, vandaag is hij te gast in zijn eigen huis en als butler krijgt hij van mij een zeer persoonlijk verzorging. Rond 16.00 uur worden de eerste gasten verwacht. Ze worden door mij als butler ontvangen wat men toch wel heel bijzonder vindt. Het geeft extra cachet aan deze dag. Ik verzorg ze persoonlijk met drankjes en hapjes terwijl de jarige alle tijd heeft om aandacht te geven aan zijn gasten. Rond 18.30 uur is het tijd te vertrekken naar het restaurant om de hoek ( men kan het lopend af ). Ik trek mijn jacket uit, doe mijn schort weer om en verzamel al het glaswerk, de lepels en glaasjes van de verschillende hapjes en doe het in de vervoerskratten. Alles verdwijnt in mijn auto om morgen bezorgt te worden bij de rechtmatige eigenaren. Ik ruim het huis op, zuig de vloeren, doe nog wat afwas van gebruikte eigen spulletjes en maak de keuken weer op orde, waarna ik de vloer dweil. Er blijft een familielid slapen en daarvoor maak ik de logeerkamer gereed. Als ze straks weer hier komen is alles schoon en opgeruimd, zoals ik heb afgesproken. Ik loop alles nog een keer na en zet een flesje wijn en twee glazen klaar, een afzakkertje voor het slapengaan.
Lees meer >>
Een dag van Ad als persoonlijk chauffeur
Het is een zaterdag en heb afgesproken vier dames van zeer respectabele leeftijd thuis op te halen, naar Utrecht te brengen, waar zij deelnemen aan een jaarlijks bijeenkomst van de stichting waar zij lid van zijn, ze daarna op te halen en weer thuis te brengen. Voor de gelegenheid huur ik een luxe auto met hoge instap. De auto heb ik gisterenmiddag al opgehaald dus ik vertrek direct van huis om de eerste dame in Oegstgeest op te halen. Na haar in de auto geholpen te hebben rijden we naar het volgende adres in Voorburg waar twee andere dames dicht bij elkaar wonen. De laatste van de vier haal ik op in Maassluis. Na een klein uur rijden, waarbij in gesprek van alles voorbij komt, arriveren we ruim op tijd in het centrum van Utrecht. Ik help de dames uit de auto en begeleid ze naar het gebouw waar ze met open armen worden ontvangen. Er wordt me koffie aangeboden, maar ik neem het niet omdat de auto boetegevoelig staat geparkeerd en rijd terug naar huis. Aan het einde van de middag vertrek ik weer van huis om de vier dames in Utrecht op te halen. We hebben afgesproken dat ik dezelfde weg terug neem als in de ochtend, wat betekent dat degene die het eerste is ingestapt als laatste weer uitstapt. Het geeft niet want het is prachtig weer, we rijden voor ons plezier en er is genoeg te bepraten. Nadat ik de dames weer heb thuisgebracht tank ik de auto af en breng hem terug naar de garage. Eenmaal thuis mail ik naar de organisator van de bijeenkomst dat de dames weer goed en wel thuis zijn aangekomen. Een volgende keer sta ik weer graag voor ze klaar. Eens kijken wat mijn volgende klus is als persoonlijk chauffeur; oh ja, met mijn eigen auto een boot in Friesland ophalen en naar een werf hier in Zuid Holland brengen voor onderhoud. Dat is vast en zeker een eenzamere tocht.
Lees meer >>
Een dag van Ad boodschappenservice
Een dag boodschappenservice komt niet zoveel voor, meestal is dat een gedeelte, hetzij aan het begin, hetzij aan het einde, van de dag. Vandaag echter is een zo`n dag die niet zoveel voorkomt maar wel bij me past. De boodschappen doen voor twee huishoudens. Het ene huishouden is een gezin wat al wat langer klant bij me is en het andere een ouder echtpaar welke een midweek zijn weggeweest. Voor het gezin doe ik de “grote” boodschappen bij twee groothandels in food en non-food. Dat doe ik een keer in de vier maanden en zo hebben ze voor de komende vier maanden alles weer in huis. Ook voor de huisdieren neem ik dan het nodige mee. Ik start vandaag met een rit naar Delft, altijd druk op de weg in de ochtend. Nadat ik voor het gezin daar de nodige heb gekocht ga ik langs de meubelzaak uit Zweden om voor het oudere echtpaar een bureaustoel te kopen ( een cadeau voor een kleinkind ). Daarna ga ik naar de groothandel in dierbenodigdheden en de laatste grote boodschappen doe ik voor het gezin in Leiden. Daar is een koffiebar en dat komt goed uit, even een kopje koffie en dan gelijk de lunch, het is per slot al bijna 12.30 uur. Nog twee boodschappen te doen. Naar de stomerij voor de twee kostuums en naar de opticien voor de gerepareerde leesbril. Nadat ik alles in mijn auto heb ga ik eerst langs het gezin. Daar is niemand thuis, ik ben blijkbaar te vroeg. Dan eerst even naar het oudere echtpaar. Daar is met de buren afgesproken dat ze mij even in huis laten voor de bureaustoel en om de bril op tafel te leggen. Eenmaal terug bij het gezin tref ik wel iemand thuis en zet alle boodschappen in huis, schuur en waarvoor nodig in de koeling/vriezer. Ik ben klaar maar er is nog tijd over om naar het tuincentrum te gaan voor potgrond. Binnenkort ga ik een klant helpen met overpotten van de kamerplanten en daar moeten ook boodschappen voor worden gedaan.
Lees meer >>
Een dag van Ad als ceremoniemeester
Vandaag verzorg ik als ceremoniemeester een bruiloft. Hiervoor ben ik enige malen bij de toekomstige echtelieden geweest voor overleg ( iedereen heeft zo zijn eigen idee over de invulling van de dag en wat mijn rol kan zijn ). Ik heb ook de locatie bezocht en de verantwoordelijken daar gesproken zodat we elkaar kennen. De start van het feest is rond lunchtijd na de voltrekking in het gemeente huis. Rond 13.00 uur worden de genodigden verwacht zodat zij hun felicitaties kunnen overbrengen en voor de lunch. Ik ben op tijd, stel me voor aan en overleg nog even met het personeel van het restaurant. We ontvangen het kersverse bruidspaar en ik vang vervolgens de gasten op bij de ingang, neem de jas aan en stel me gelijk voor. Voor de ouderen heb ik extra aandacht en begeleid hen naar hun plaats aan tafel. Nadat iedereen het bruidspaar heeft gefeliciteerd en na enige aansporing aan tafel zit neem ik het woord, vertel over  het programma van die middag en geef het woord aan de bruidegom en bruid. Tegen het einde van de lunch neem ik het woord en vraag de gasten aan boord te gaan ( er is een rondvaartboot voor die middag gehuurd ). Het is niet warm vandaag, maar de zon schijnt en het is praktisch windstil, kortom prachtig weer voor een vaartocht. Het personeel van de rondvaartboot zorgt uitstekend voor de opvarenden, ik vraag het bruidspaar de taart aan te snijden en geef extra aandacht aan de ouderen. Ook twee jongeren krijgen extra aandacht om te voorkomen dat het niet “te” gezellig wordt. Men volgt mij met het toasten op het bruidspaar en er volgt een speech van een oom, welke ik met enige egard aankondig en een vriend uit hun vriendenkring. Weer aangekomen bij het restaurant help ik de ouderen, samen met het personeel van de boot , veilig aan wal en is de gehuurde band al begonnen met spelen. Iedereen neemt in een vrolijke sfeer plaats aan tafel. Er staan nog wat voordrachten op het programma en ik overleg met het personeel over de tijd tussen de verschillende gangen zodat ik een indeling kan maken. Tussen de gangen door kondig ik de betreffende voordracht aan en wordt er ook gedanst. Een van de ouderen blijkt de muziek erg hard te vinden en in overleg vindt ik een ander plekje net buiten bereik van het hardste geluid. En dan het onvermijdelijke “tijd van komen en tijd van gaan”. Ik kondig nog een laatste dansronde aan waarna de band op rustige achtergrondmuziek overgaat. Het vertrek van het bruidspaar kondig ik aan en zij worden uitbundig uitgeleide gedaan. Ondertussen wordt als laatste de koffie uitgeserveerd. Namens het bruidspaar bedank ik iedereen en geef de microfoon aan de vader van de bruidegom voor een laatste woord. Bij vertrek help ik de gasten met hun jas en wens ze behouden thuiskomst. Samen met het personeel van het restaurant drink ik nog een kop koffie en kijken we terug op een geslaagde avond met een leuk gezelschap.
Lees meer >>
Een dag met Ad die op uw huis past
Een dag huisoppasdienst komt niet zo vaak voor. Als het een dag is dan is die meestal voor een groot deel gevuld met andere werkzaamheden in huis of in de tuin. Het meeste dat voorkomt gebeurt in de ochtend en/of in de middag/avond. Afgelopen weken heb ik voor deze klanten de huisoppasdienst verzorgt. Ik ben `s ochtends langs geweest, heb de post weggehaald, zo af en toe de planten water gegeven en de tijdklokken op de verlichting gecontroleerd. Het beregeningssysteem heb ik uit gezet, het is inmiddels veel kouder en regenachtiger geworden en oh ja, een keer heb ik de grote potten met planten in de luwte gezet omdat het erg hard ging waaien. Ik heb nog wel een keer het gras gemaaid, maar dat zal wel voor de laatste keer zijn dit jaar. Vandaag is een dag wat daar tussenin zit. Men komt morgenochtend vroeg alweer thuis. Zoals afgesproken heb ik de boodschappen voor de eerste dagen gedaan. Wat producten uit de supermarkt, vers vlees en groente voor de eerste twee dagen. Ik heb ook een bloemetje meegenomen, dat is altijd leuk thuiskomen. Ik loop nog even door het huis en merk dat de lamp op de overloop stuk is. Ik heb er een bij me en verwissel hem gelijk even. Ik besluit de verwarming iets hoger te zetten, dan is de overgang van een zonvakantie niet zo heel groot. Ik dek de tafel voor het ontbijt en pak de stofzuiger en zuig de gang en de hal nog even. Thuiskomen in een schoon huis! Als ik weg wil gaan besluit ik nog het straatje te vegen, het eerste herfstblad is al gevallen.
Lees meer >>
Een dag van Ad jubileum, verjaardag of kinderfeest
Vandaag verzorg ik het huwelijksjubileum van twee jong gepensioneerden waarvan de vrouw ook nog jarig is. Om die reden wilde ze een beetje uitpakken maar het wel thuis vieren. Ik ben van te voren twee keer langs geweest om een en ander te bespreken en nu is dan de dag aangebroken. Allereerst naar de bakker voor verse broodjes en een taart voor bij de koffie. Rond 10.30 uur worden de eerste gasten verwacht. Ik heb rond 09.00 uur afgesproken zodat we in alle rust de indeling van de woonkamer kunnen aanpassen en ik alles klaar kan zetten. De eerste gasten zijn er om 10.15 uur en worden door mij vergast op koffie met een stuk taart. Al snel zit de woonkamer vol met bezoek. Het echtpaar geniet zichtbaar van alle aandacht temeer ze nergens voor hoeven te zorgen en alle tijd kunnen besteden aan hun gasten. Een aantal ouderen van zeer respectabele leeftijd gaat na de koffie weer naar huis. Een aantal blijft voor de lunch en voor hen heb ik soep en broodjes gemaakt. De jarige job voelt zich bezwaart en komt vragen of ze kan helpen. Natuurlijk kan ze helpen maar dat was nu net niet de bedoeling op deze bijzondere dag, daar ben ik voor. Na de lunch gaan de meeste gasten naar huis, er is even een rustmoment en de jubilarissen besluiten een wandelingetje te gaan maken. Onderhand ruim ik op en maak een en ander klaar voor de borrel. Vanaf 16.00 uur wordt een volgende groep verwacht, van dezelfde leeftijd als de jubilarissen, hun kinderen en kleinkinderen. Om 17.00 uur is het huis behoorlijk vol, met moeite kan ik de hapjes ( welke zijn besteld bij een plaatselijk restaurant en bezorgt ) tussen het bezoek uitserveren. De oudste kleindochter vindt het leuk te helpen en ze blijkt er feeling voor te hebben. Stilletjes maak ik ruimte op de eetkamertafel voor het buffet, dat ieder moment bezorgt kan worden door hetzelfde restaurant. Een aantal bezoekers dat niet zou blijven voor het diner ziet hierin aanleiding te vertrekken. De medewerkers van het restaurant maken alles klaar voor het buffet, zij hebben ook de borden, glazen en het bestek meegenomen en onderhand haal ik de lege glazen en al wat weg kan op. Terwijl het buffet start was ik zoveel mogelijk af en haal de afwasmachine leeg. Met enig regelmaat kijk ik even bij het buffet of dat er nog “netjes” uitziet en ga af en toe rond met de wijn.  De jubilarissen en met name de jarige krijgt natuurlijk wat extra aandacht. Ik ga koffie zetten wat de afsluiting wordt van deze dag. Er wordt banketkoek bij geserveerd en voor de liefhebbers is er nog een stukje taart. Ik verzamel de borden, glazen en het bestek van het restaurant en zet dat in mijn auto om straks terug te brengen. Na de koffie gaan de meesten weer naar huis ( de kleinkinderen moeten morgen weer naar school ). Een paar intimi blijven nog even voor een afzakkertje. Ik maak het, waar nodig, weer netjes en ruim ook de keuken op. Ik ga nog een maal langs om de drankjes aan te vullen en rond te gaan met de hapjes. We hebben afgesproken dat ik hierna weg zou gaan. Wat ze nog nodig hebben staat klaar in de keuken en kan zo worden gepakt. Ik ga nog even langs het restaurant om een en ander terug te brengen en dan zit mijn dag erop.
Lees meer >>
Een dag van Ad projectbegeleiding
Vandaag ga ik naar klanten waar een stukadoor en daarna een schilder de begane grond gaan opknappen. Afgesproken is dat ik alles zodanig verplaats dat de mannen erbij kunnen en het zo afdek dat er geen stof op de meubels en dergelijke komt. Het is nog wel wat werk dus ik begin op tijd. Nadat we nog even hebben overlegd gaan zij naar hun werk en start ik met het verplaatsen van de planten naar de eerste etage. Ik haal de gordijnen eraf, vouw ze op en stop ze in een grote vuilniszak om ze later naar de stomerij te brengen. Ik heb wat verhuisdozen meegenomen om allerlei decoratie, de boeken uit de boekenkast en de inhoud van de buffetkast in te doen. Als ik hiermee klaar ben is er tijd voor een boterham en wat drinken. Ik breng de dozen naar boven evenals de wanddecoratie en schuif ( dat kan gelukkig omdat er parket op de vloer ligt ) de meubels zodanig dat er ruimte is voor een trap op de open plekken en zo dat het hele plafond bereikt kan worden. Als ik dit heb gecontroleerd begin ik met het afdekken van de vloer met stukloper en plak de randen goed af. Hierna dek ik de meubels af met afdekzeil wat ik ook goed vastplak. De marmeren schouw krijgt extra aandacht. Alle apparatuur is afgesloten, de kabels opgerold, behalve van de modem, die moet het blijven doen. Ik ben laat voor de lunch, blij dat ik nu kan gaan eten. Hierna zijn de keuken en de hal aan de beurt. In de keuken hoeven alleen het koffiezetapparaat ( werklui houden van koffie ) en de koelkast bereikbaar te zijn. De klanten kunnen bij toerbeurt bij ouders, buren en een enkele keer een restaurant terecht. Verder leven zij gedurende de werkzaamheden op de eerste etage. Het blijft even doorbijten en kamperen. De spullen uit de hal gaan ook naar boven en vervolgens dek ik ook hier de vloer af met stukloper, inclusief het toilet. Met folie dek ik de keukendeurtjes, de tegels van de keuken en van het toilet af. Met losse kleden kan de rest afgedekt worden. Als laatste haal ik de lampen van het plafond en hang verhuisverlichting op. Mijn klanten zulle niet weten wat ze zien, zo`n ingepakte inboedel. Wat een dag, maar alles is klaar voor het grote werk. Om het verhaal compleet te maken; morgen komt de stukadoor. Hij doet alleen de wanden en is in principe in twee dagen klaar. Daarna een week drogen. Ik heb de klanten voorgesteld alles zo te laten en dat ik nog even langs kom om de stukloper enigszins schoon te maken en al het afdekwerk te controleren. Dit is vervelend maar anders moet alles herhaald worden. Hierna komt de schilder de muren doen en al het houtwerk. Zij zijn in principe in een week klaar. Daarna kom ik weer langs om alles uit te pakken en her in te richten. Maar; dat is een ander dag.
Lees meer >>
Een dag van Ad seniorenservice
Vandaag een dag bij klanten ( een echtpaar op zeer respectabele leeftijd ) waar ik al geruime tijd kom en altijd voor heel uiteenlopende werkzaamheden. Ik heb er zin in. Omdat dit echtpaar graag wil dat ik wat later kom, ben ik er rond 09.30 uur. We hebben van te voren e-mailcontact gehad over de werkzaamheden en daarbij hebben ze gevraagd of ik een paar zakken potgrond en een paar zakken kattengrit wil meenemen, voor hen te zwaar werk. Ik neem het `s ochtends gelijk mee zodat ze weer even vooruit kunnen. Na even gekletst te hebben over het wel en wee begin ik, omdat het nu even droog is, met het schoonmaken van de goot aan de straatkant. Deze loopt over bij een regenbui en de uitloop blijkt behoorlijk verstopt, maar het lukt me het weer open te krijgen. Nu ik toch buiten ben haal ik gelijk het onkruid tussen de tegels van het pad naar de voordeur weg. De garagedeur maakt een veel lawaai en wat smeerolie op de ketting werkt goed. Tijdens de koffie vraagt mevrouw of ik bij wijze van uitzondering de ramen van de woonkamer wil lappen. Men heeft een vaste glazenwasser maar morgen krijgen ze bezoek en wil ze graag dat de ramen schoon zijn. Na de lunch gaat het echtpaar rusten in de woonkamer en zoek ik wat “stil” werk op. Ik haal een grote doos van de zolder. Dit is een terugkerend gebeuren. Ze zijn samen “de rommel” aan het uitzoeken en om de vier weken ga ik even langs om een doos van zolder te halen. Deze keer valt dat samen met onze afspraak. Ik zet de doos op de tafel zodat ze er in de middag mee kunnen beginnen. In de badkamer ontstop ik de sifon van de wastafel, controleer op de eerste etage de horren waarvan bij een de veer wel iets strakker mag. In de schuur zet ik onder andere een nieuwe snoerschakelaar aan een lamp, vervang een lamp van de buitenverlichting en slijp twee grote keukenmessen. Als het echtpaar weer onder de mensen is wordt ik uitgenodigd voor de thee. Onderhand wordt de doos geopend en komen de verhalen los bij de eerste voorwerpen die men ziet. Herhaaldelijk moet ik ze erop wijzen dat de thee koud dreigt te worden. Na de thee ga ik naar de slaapkamer om de matras te draaien, een onhandige en te zware klus voor dit echtpaar. Ik maak het bed op ( “nee Ad, dat kan ik zelf wel” ) maar ik doe het toch, service van Ad. Als laatste doe ik nieuwe krasviltjes onder de stoelen van de eetkamer en zo is er een einde gekomen aan het lijstje werkzaamheden. Voordat ik wegga vragen ze mij een grote plantenbak naar hun zoon te brengen. Dat is geen probleem, het ligt op de route naar huis en kan het zo in de tuin achterlaten. Over een maand ben ik er weer, zij het maar heel even, voor de volgende doos van de zolder.
Lees meer >>
Ad denkt graag met u mee.